torsdag 10 oktober 2013

Go doggy style och ofta

Är på dag 25 i min menscykel och är bombsäker på att jag inte är gravid. Igår gjorde jag ett grav test och det visade negativt. Surprise! Har även haft lite mensvärk. Inte så mycket men lite. Andra symptom har jag inte. Min menscykel är ungefär 32 dagar lång. Kan inte hålla mina fingrar borta från grav test, även om det skulle vara för tidigt att testa.

Så nu ska jag göra en lista på hur du kan boosta din fertilitet. Dessa är inte i någon slags viktighetsordning utan bara tillsatta hur som helst. All info har jag hittat från nätet. Sätter adresserna i slutet av inlägget.

1. Ät folsyra (Sverige har tydligen 500mcg medan Finland har 400mcg som rekommendationer)

2. Ät grönt (mycket frukter och grönsaker, minskar risken för missfall)

3. D-vitamin tillskott (forskning visar att 100mcg per dag för gravida är bra för då minskar det på graviditets- och förlossningkomplikationer, rekommendationen är dock betydligt mycket lägre)

4. Ät långsamma kolhydrater (snabba kolhydrater, som vitt mjöl och socker höjer insulinnivåerna, vilket kan påverka äggstockarnas funktion och orsaka infertilitet)

5. Ät rätt fetter (enligt amerikanska studier riskerar även små mängder transfetter att stoppa ägglossningen, enkelomättade fetter, som exempelvis olivolja, ökar däremot fertiliteten)

6. Ät järnrik mat men ej kött

7. Sluta röka (hämmar ägglossningen men försämrar också produktionen av hormonet progestoron som behövs för att ägget ska fästa på livmoderväggen)

8. Drick ej alkohol (kan påverka ägglossningen negativt och öka risken för infertilitet)

9. Dra ner på kaffet (ett stort intag av koffein ökar risken för missfall, särskilt i början av graviditeten, drick högst 3 koppar kaffe eller 4–5 koppar te per dag)

10. Undvik lågfettsprodukter (mejeriprodukter med låg fetthalt löper större risk att få problem med ägglossningen)

11. Ät mera jod (jodbrist kan göra det svårare att bli gravid men också öka riskerna att få missfall)

12. Motionera lagom (en halvtimme om dagen)

13. Skippa droger

14.Mannen ska undvika varma bad (allt värme är dåligt för spermierna)

15. Go doggy style och ha det ofta (missionären eller bakifrån, när kvinnan står på alla fyra. Det hjälper mannen att tränga in djupt så att sperman hamnar nära livmoderhalsens mynning)

16. Ät ej Ibufrofen (hämmar ägglossningen)

17. Stressa inte (stresshormoner påverkar fertiliteten negativ)

18. Normal BMI (var ej under- eller överviktig)

19. Ha koll på ägglossningen

20. Skaffa barn när du är ung (fertiliteten minskar drastiskt vid 35 års åldern)

Den här listan skulle säkert kunna bli hur lång som helst...

Sen alla kosttillskotten och vitaminerna. Vad allt ska man äta och vad är bra? Det vill säkert många veta. Det som jag använder för tillfället är 100mcg D-vitamin, Multitabs för gravida och Maca-pulver. Om Maca skrev jag redan i ett tidigare inlägg (Ägglossningsdagen närmar sig).

Nämner några som jag vet att skulle kunna hjälpa:

1. Bisolvon (slemlösande receptfri hostmedicin som sägs kunna hjälpa ägget att fästa genom att sekretet tunnas ut och spermierna får lättare att simma) Min goda vän använder för tillfället Bisolvon. Hoppas verkligen att det hjälper! Många kramar Lila!

2. Folsyra + B6 och B12 (mycket tidigt under graviditeten (dag 22) sluts ett skyddande rör kring ryggmärgen. Vid brist på folsyra i moderns kropp kan fel i den här slutningsprocessen uppstå och resultera i svåra missbildningar där fostret kan få hål i ryggen rakt in i ryggmärgen, alternativt kan hjärnan växa vid sidan av huvudet, Studier har visat att ett tillskott på 5mg folsyra kan öka antalet normala spermierna med så mycket som 74%. 0,4mg folsyra är tillräckligt för en kvinna som inte har svårt att bli gravid och inte har bevisat anlag för ryggmärgsbråck i släkten. 0,6mg - 0,8mg folsyra skall istället vara nog för en kvinna som vill boosta sin fertilitet)

3. Selen (selen kan förhindra att kromosomer går sönder, vilket är känt för att vara en orsak till fosterskador och missfall. Höga halter av selen är också viktigt för att maximera spermieproduktionen. Selen nivån har visat sig vara lägre hos män med lågt antal spermier)

4. D-vitamin (100mcg per dag minskar på graviditets- och förlossningskomplikationer samt minskar på depression under graviditeten och efter graviditeten, gör även det lättare att bli gravid på nytt efter ett missfall)

5. Zink (zinkbrist kan orsaka kromosomförändringar hos båda könen, vilket leder till minskad fertilitet och ökad risk för missfall, viktigt för spermiernas hälsa, ett tillskott på 66mg Zink kan öka mannens spermieproduktion avsevärt)

Listan kan göras hur lång som helst. Om ni har något att tillägga så meddela gärna :) Tar gärna emot råd och tips!

Överaktivt immunförsvar... Har ni hört talas om detta? Tror att jag har ett överaktivt immunförsvar. Men mera om detta senare.

Go doggy style!


http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jbmr.463/pdf

http://ekuriren.se/personligt/familjeliv/1.1899526-andra-livsstil-och-maxa-din-fertilitet

http://www.alltforforaldrar.se/forumarchive/forums/viewArticles/176/4018785

http://www.mama.nu/Gravid--baby/37-basta-bli-gravid-knepen

http://www.fertilitetsguiden.com/alternativ/kosttillskott.php

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar